Jätelaki uudistuu - nyt aloitetaan kompostointi

13.2.2023

Jätelaki uudistui 2021 ja siirtymäaika lähenee loppuaan. Uusi jätelaki ei enää salli biojätettä sekajätteeseen!

Vaihtoehtoja biojätteelle on kaksi: erilliskeräys tai kompostointi. Kompostointi on edullisempi vaihtoehto omakotitalouksille, koska kompostorin kertainvestointi on pieni biojätteen erilliskeräyksen kuukausikustannuksiin verrattuna. Biojätteen saa kompostoimalla hyödynnettyä lannoitteena puutarhassa hyöty- ja koristekasveille. Säästöjen ohella voi miettiä myös kompostoinnin ilmastovaikutuksia, koska jätekuljetusten ja -käsittelyn aiheuttamat päästöt jäävät pois. Kaiken lisäksi kompostoitumista on mielenkiintoista seurata.

Kotitalousjäte kompostoidaan lämpöeristetyllä kompostorilla, jossa on hyvä ilmanvaihto. Kompostoitumista säädetään riittävällä ilmankierrolla ja sopivalla kosteudella. Kosteutta tasataan sekä kuivikkeella että nesteen poistolla. Kompostorin tulee myös olla riittävän tiivis pitämään haittaeläimet loitolla. Inora 250 kompostori täyttää nämä vaatimukset sekä kompostoi tehokkaasti. Inora 250 kompostori on kotimainen, Iisalmessa valmistettu avainlipputuote.

Siirtymäajan lopun lähestyminen ja nousseet jätekustannukset ovat saaneet omakotitaloudet miettimään omaa ratkaisuaan juuri nyt. Moni omakotitalous päätyy kompostoriin. Jälleenmyyjä, varmista Inora 250 kompostorin varastomääräsi vastataksesi kiihtyvään kysyntään.  

Tutustu Inora 250 kompostoriin

äiti ja poika laittavat biojätettä kompostoriin